Potravinová alergia je nepriaznivá reakcia na potravinu alebo jej zložku, ktorá je vyvolaná imunitným systémom organizmu.
Iný typ nepriaznivých reakcií na potraviny sa označuje ako intolerancia. Ak imunitný systém rozozná prítomnosť alergénu v potravine, začne vylučovať protilátky na zabránenie ich preniknutiu do organizmu.
Objavujú sa fyzické príznaky, ako sú opuchy pier, žalúdočné kŕče, zvracanie a hnačky, vyrážky alebo ekzémy, výtok z nosa a dýchacie problémy. Alergické reakcie môžu byť vyvolané akoukoľvek potravinou.
Môže ísť o vrodenú neznášanlivosť určitej potraviny, kedy pri ustavičnom konzumovaní dochádza k zhoršeniu zápalu črevnej sliznice, vyhladzovaniu črevných klkov a v dôsledku toho dochádza k poruche črevnej imunity.
Škálu potravinových alergénov môžeme presne zistiť diagnostickou metódou EAV a následne odporučíme liečbu zápalu črevnej sliznice. Je to metóda lacná, rýchla a spoľahlivá a pacienta nijako nezaťažuje.
Pri správnom postupe liečby dochádza k náhlemu zlepšeniu telesného stavu.